‘Mijn moment van de week’

Margreet Reijntjes is presentator van het MAX-radioprogramma ‘Twee dingen’ waarin zij (afgewisseld door Elles de Bruin) twee actuele onderwerpen bespreekt met direct betrokkenen. Dagelijks om 20.30 uur op NPO Radio 1. In april is de feestelijke duizendste uitzending. Tijdens het eerste jaar van mijn rechtenstudie brachten we een bezoek aan de rechtbank. Het was een gedenkwaardig moment voor mij. Ik zag namelijk tot mijn grote verrassing dat de politierechter de verdachte allemaal heel normale vragen stelde. Gewone ‘echte mensen’-vragen.

Van mens tot mens
Hij wilde van de fietsendief bijvoorbeeld weten wat hij thuis tegen zijn vrouw gezegd had over de herkomst van de spiksplinternieuwe fiets die in de garage stond. En of zij hem geloofd had. Geen moeilijke woorden, geen onbegrijpelijke juridische beschouwingen, hij vroeg gewoon de dingen die ik me tijdens de zitting ook had afgevraagd. De rechter stelde vragen van mens tot mens. Want ook hij snapte dat je vrouw wil weten waar een fonkelend nieuwe fiets opeens vandaan komt als je geen geld hebt.

Jarig zoontje
Ik voelde me ergens opgelucht, maar was ook verbaasd. Dit kon ik ook! Dit deed ik al mijn hele leven; vragen stellen. Achterhalen hoe iets in elkaar zit. Dit was helemaal niet gewichtig of deftig. De fietsendief bleek net ontslagen en had de fiets gestolen omdat hij zijn jarige zoontje niet had willen teleurstellen. De rechter was met zijn vragen op zoek naar het verhaal achter het verhaal. Dat deed hij met compassie en begrip, zonder de feiten te bagatelliseren.

Ingewikkelder dan het lijkt
Ik vergelijk mijn vak als interviewer graag met dat van een rechter. Ook ik probeer de dieperliggende motieven te achterhalen van mijn gasten. Gelukkig hoef ik alleen geen eindoordeel te vellen. Maar ook ik pas, net als de rechter, hoor en wederhoor toe. Een wezenlijk bestanddeel van de journalistiek en een groot goed. Dingen lijken soms zo logisch en voor de hand liggend, maar blijken dan toch veel gelaagder en ingewikkelder. Al van jongs af aan ben ik me bewust van de verschillende kanten aan een verhaal. Als ik ruzie had met een vriendinnetje, vroeg mijn vader wat dat vriendinnetje over de ruzie zou zeggen tegen haar vader. Hij leerde me dat iedereen zijn eigen beleving en werkelijkheid heeft.

Van mens tot mens
In alle gesprekken die ik voer in ‘Twee dingen’ ben ik op zoek naar het persoonlijke verhaal van mijn gast. Waarom kiest iemand voor deze weg of maakt hij of zij deze beslissing? Ook bij machtige politici of opiniemakers ben ik op zoek naar de persoon achter de functie en soms de façade. Het maakt dat ik me nooit echt geïntimideerd voel. In alle duizend uitzendingen van ‘Twee dingen’ die we de afgelopen jaren hebben gehad, probeer ik altijd een gesprek van mens tot mens te hebben, met oog voor de feiten en omstandigheden. Die rechter moest eens weten, ik zou hem graag een keer te gast hebben. Dan zou ik misschien ook kunnen achterhalen wat het vonnis in deze zaak nou ook alweer was…

Bron: maxmagazine.nl